Tinitus

O tinitusu govorimo, ko zaslišite zvonjenje ali druge zvoke v enem ali obeh ušesih. Hrup, ki ga slišite pri tinitusu ni posledica zunanjega zvoka in drugim ljudem je običajno neslišen. Tinitus je pogosta težava katera prizadene približno 15 % do 20 % ljudi in je še posebej pogosta pri starejših odraslih.

Simptomi

Tinitus je najpogosteje opisan kot zvonjenje v ušesih brez prisotnosti zunanjega zvoka. Tinitus lahko povzroča tudi druge vrste fantomskih zvokov v ušesih, kot so brenčanje, ropotanje, klikanje ali sikanje.

Kdaj k zdravniku?

Naročite se na obisk pri zdravniku v primeru, ko se tinitus pojavi po okužbi zgornjih dihal kot je prehlad in ne izveni v enem tednu. Čim prej obiščite svojega zdravnika v primeru, ko tinitus povzroči izgubo sluha ali omotico ali v kolikor zaradi tinitusa doživljate tesnobo ali depresijo.

Vzroki za tinitus

Številna zdravstvena stanja lahko povzročijo ali poslabšajo tinitus. V mnogih primerih pravega vzroka ni moč najti. Pri mnogih ljudeh je tinitus lahko tudi kot posledica izgube sluha, kot posledica samega staranja, redne izpostavljenosti glasnim zvokom, okužbe ušes ali zamašitve ušesnega kanala, poškodbe glave ali vratu, zdravil.

Dejavniki tveganja

Zapleti

Tinitus različno vpliva na ljudi. Pri nekaterih ljudeh tinitus močno vpliva na kakovost življenja. Če imate tinitus se lahko pojavijo tudi utrujenost, stres, težave s spanjem, težave s koncentracijo, težave s spominom, depresija, anksioznost in razdražljivost, glavoboli, težave v službi in družinskem življenju. Zdravljenje teh povezanih stanj morda ne vpliva neposredno na tinitus, lahko pa vam pomaga, da se počutite bolje.

Preprečevanje

V mnogih primerih je tinitus posledica nečesa, česar ni mogoče preprečiti. Vendar pa lahko nekateri previdnostni ukrepi pomagajo preprečiti nekatere vrste tinitusa.

Uporabljajte zaščito za sluh

Zmanjšajte glasnost

Poskrbite za zdravje srca in ožilja

Omejite alkohol, kofein in nikotin

Deli s prijatelji