Ali se bo moj sluh poslabšal, če ne bom nosil slušnih aparatov?

To je pogosto vprašanje, ki ga slišimo. Ljudje, ki ne nosijo slušnih aparatov, želijo vedeti, kakšne so posledice, če kupijo slušni aparat in ga nosijo le nekaj časa. Ali pa ga sploh ne kupijo in se poslužujejo ostalih „rešitev“ kot so: glasnejše predvajanje televizije ali nakup slušnega ojačevalnika, ki stoji na prodajnih policah, namesto uporabe slušnega aparata, programiranega na njihovo stopnjo in stopnjo izgube sluha).

POMEMBNO JE VEDETI, DA SE LAHKO IZGUBA SLUHA POSTOPOMA POVEČUJE

Če ne nosite slušnih aparatov, se vaša sposobnost slišanja ne bo nujno poslabšala, vendar se bo vaša diskriminacija govora verjetno poslabšala hitreje, kot če bi nosili slušne aparate. Kaj to pomeni in zakaj se to zgodi?

IZGUBA SLUHA POMENI POMANJKANJE DOLOČENIH ZVOKOV

Začnimo pri osnovah. Težava z nezmožnostjo slišanja določenih zvokov je, da slušni živec v možganih ne dobi dovolj stimulacije. Da bi živci delovali optimalno, potrebujejo stimulacijo, brez stimulacije pa živec preneha delovati. Ko živec preneha delovati, je manj aktivnosti v slušnem centru, kateri obdeluje zvoke, ki jih slišimo.

TAKO KOT POTREBUJETE VADBO, DA OHRANITE SVOJE TELO ZDRAVO, MORAJO VAŠA UŠESA SLIŠATI ZVOKE IN JIH PREPOZNATI, DA LAHKO NAJBOLJE DELUJEJO

Če izgube sluha ne zdravite, se zgodi, da tudi če slišite govor, ga težko razumete/prepoznate zato, ker živec ne deluje dobro. Z nošenjem slušnh aparatov, vaši možgani prejmejo dovolj stimulacije, kar omogoča nadaljne pravilno delovanje.

DLJE KOT ODLAŠATE, S PRIDOBITVIJO SLUŠNIH APARATOV ALI PA JIH ENOSTAVNO NE NOSITE, MANJ STIMULACIJE DOBIJO VAŠI MOŽGANI TER SLUŠNI ŽIVCI IN SLABŠE PREPOZNAVATE GOVOR

Ko je vaš živec enkrat prizadet, se poškodbe ne da odpraviti. Obstajajo tudi drugi stranski učinki nenošenja pripomočkov. Ti vključujejo večje tveganje za kognitivni upad, zdrse in padce, težave s spominom, depresijo, zmanjšan dohodek, manjšo produktivnost in zaposlitvene možnosti in seznam se lahko nadaljuje.

NOŠENJE SLUŠNIH APARATOV LAHKO POMAGA ODPRAVITI TE NEŽELENE UČINKE. PRIPOMORE K BOLJŠI KAKOVOSTI ŽIVLJENJA, ODNOSOV, DUŠEVNEGA ZDRAVJA, SPOMINA IN KORISTI PRI DELU

Potrebujete pomoč?

Oglasite se in potrudili se bomo, da poiščemo najboljšo rešitev za vaše težave. Na voljo smo vam za strokovne nasvete in preizkus slušnih aparatov. Naši izkušeni akustiki vam bodo pomagali, da skupno poiščete najboljšo rešitev vaših težav.

Deli s prijatelji