DEJAVNOSTI ZA STAREJŠE Z IZGUBO SLUHA

KATERE POZITIVNO VPLIVAJO NA SPLOŠNO DOBRO POČUTJE

Zaradi izgube sluha številni starejši odrasli težje ostanejo aktivni. Opustitev svojih najljubših aktivnosti lahko negativno vpliva na vaše duševno zdravje in dobro počutje. Obstaja veliko dejavnosti za starejše z izgubo sluha, ki ponujajo socialne, kognitivne in fizične koristi.

Umetnost

Ustvarjalne naloge, kot so slikanje, risanje in kiparstvo, ima pozitivne učinke kot sta lajšanje stresa in tesnobe. Izkazalo se je, da umetnost koristi starejšim odraslim, saj se s sproščanjem in lahkotnimi telesnimi gibi ponovno spodbuja ustvarjalnost, izboljša se spomin in celo zmanjšuje bolečine. Skupinski likovni tečaj imajo dodatno prednost, saj spodbuja socialno povezanost.

Rokodelstvo

Preproste umetniške in rokodelske dejavnosti lahko pomagajo starejšim z izgubo sluha okrepiti njihove kognitivne sposobnosti. Nekatere ideje vključujejo pletenje in kvačkanje, lončarstvo, izdelava lovilcev sonca, herbarijev,… itd.

Branje

Ne glede na to, ali imate raje ljubezenske romane ali dober triler, branje povezujemo z boljšim ohranjanjem spomina, boljšim spanjem, prav tako zmanjšuje stres.
Imate težave z običajnimi knjigami? Poiščite velike tiskane knjige in povečevalne naprave, da zmanjšate obremenitev oči. Z razvojem tehnologije so nastale tudi e-bralne naprave (npr. Kindle) katere zagotavljajo starejšim prijaznejšo izkušnjo s funkcijami, kot so nastavljiva svetlost ekrana in različne velikosti pisave.

Plavanje

Vrtnarjenje

Študija iz leta 2020 je pokazala, da ima vrtnarjenje pozitivne koristi pri starejših odraslih pri staranju. Bivanje med rastlinami, prstjo in soncem ustvarja občutke dobrega počutja, spodbuja telesno aktivnost, kar je dobro za zdravje. Učenje o rastlinah, načrtovanje vrtnarskih projektov ali vrtnarjenje  s skupino prijateljev je lahko zabavno.

Igre

Igre spodbujajo socialno interakcijo in nudijo odlično vadbo za vaše možgane. Poleg tega so preprosto zabavne! Obstaja nešteto iger, v katerih lahko uživajo odrasli, ki imajo težave s sluhom, vključno z večino iger s kartami in večino družabnih iger.

Meditacija

Nedavna študija je pokazala, da meditacija ponuja veliko koristi za starajoče se možgane. Meditacija zmanjšuje tesnobo, izboljšuje spanec, znižuje krvni tlak in izboljša splošno čustveno zdravje. Samo 15 minut na dan je dovolj, da dosežemo pozitivne rezultate. Prednost meditacije je tudi to, da jo je mogoče izvajati kjerkoli in kadarkoli.

Deli s prijatelji