DOMOVI ZA STAREJŠE IN SLUŠNI APARATI

Nasveti kako zagotoviti, da bo vaša ljubljena oseba dobila oskrbo, ki jo potrebuje.

Včasih se zdi, da je potrebnega veliko truda za njihovo vzdrževanje in uporabo, kar pa lahko vodi v pomanjkanje uporabe le-teh.
Nekateri razlogi za neuporabo slušnih aparatov v domu za starejše so: Slabo prileganje, boleče za nošenje, neustrezne nastavitve, nepravilno delovanje, pomoči ni bilo, ko je bila potrebna.

NEZDRAVLJENA IZGUBA SLUHA POSLABŠA KAKOVOST ŽIVLJENJA

S staranjem bomo skoraj vsi deležni s starostjo povezane izgube sluha. Sposobnost slišanja okolice je ključnega pomena za kakovost življenja, zlasti za tiste v oskrbovanem stanovanju ali domovih za starejše. Še večje težave pa to predstavlja osebam, ki imajo poleg izgube sluha še kognitivne okvare. Na žalost izguba sluha pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo pogosto ostane neopažena, kar lahko vodi v napade jeze, tesnobe in zmedenost.

NASVETI ZA NEGO SLUŠNIH APARATOV V DOMU ZA STAREJŠE

1. Označite slušne aparate

Izgubljene slušne aparate je težko in drago nadomestiti.
Priročno je, če na aparate napišete ime stanovalca s trajnim flomastrom. Tako je mogoče enostavno najti lastnika ob izgubi.

2. Nočno shranjevanje

Ob nakupu slušnih aparatov ste prejeli škatlico iz trde plastike za shranjevanje, katera je priročen in varen prostor za shranjevanje slušnih aparatov čez noč.
Slušni aparati na baterije morajo imeti odprt predalček za baterijo ponoči, da se ta ne prazni, kadar slušni aparati niso v uporabi.
Polnilne slušne aparate pa je treba vsak večer priklopiti v polnilno škatlico.

3. Varnostno držalo za zaušesne slušne aparate

Varnostno držalo za zaušesne slušne aparate pomaga preprečiti izgubo in poškodbo slušnih aparatov pri padcu na tla. Pripne se ga enostavno na zadnji del ovratnika zgornjega dela oblačila.

4. Ne pozabite na čiščenje

Priporočamo, da si preberete naš članek o negi slušnih aparatov: https://deligo.si/nasveti-za-nego-slusnih-aparatov/

5. Pogovorite se z osebjem o slušnih aparatih

Dogovorite se z osebjem, da se slušni aparati vsako jutro vstavijo in vsak večer odstranijo.

Predvsem pa je pomembno biti v stiku z vašim izbranim domom starejših občanov in s tem bo ustrezna nega vaše ljubljene osebe, zagotovljena.

Potrebujete pomoč?

Oglasite se in potrudili se bomo, da poiščemo najboljšo rešitev za vaše težave. Na voljo smo vam za strokovne nasvete in preizkus slušnih aparatov. Naši izkušeni akustiki vam bodo pomagali, da skupno poiščete najboljšo rešitev vaših težav.

Deli s prijatelji