Kaj je hiperakuzija?

Hiperakuzija je izredna občutljivost na zvočne dražljaje v pacientovem okolju in ta zvok drugim ne predstavlja težav. Hiperakuzija je zmanjšana toleranca na glasnejše zvoke. Vsak zvok lahko sproži reakcijo pri ljudeh s hiperakuzijo, tudi zvok vašega lastnega glasu. Nenaravna in nenavadna reakcija se lahko pojavi nenadoma ali se sčasoma poslabša.
Hiperakuzija se razlikuje od primera zmanjšane tolerance na hrup, ki jo ima večina od nas, ko smo utrujeni, pod stresom ali ko se odzovemo na neprijeten zvok, kot je škripanje krede po tabli.

Kakšno reakcijo povzroča hiperakuzija?

Hiperakuzija lahko predstavlja le blago motnjo, pri kateri ljudje ob hrupnem dražljaju občutijo neko obliko nelagodja. Vendar pa lahko nekateri bolniki hrup nizke intenzivnosti občutijo kot izjemno glasen in ob tem občutijo nelagodje. Nekateri bolniki reagirajo tako, da si zamašijo ušesa ali zapustijo sobo. Tudi jok, jeza in panična reakcija niso neobičajni. Zaradi tega se ljudje s hiperakuzijo izogibajo hrupnim situacijam in družabnim dejavnostim, kar jih lahko vodi v določeno stopnjo depresije.
Pri bolnikih s popolnoma ohranjenim sluhom se lahko pojavi hiperakuzija.

Za jasnejše razumevanje hiperakuze je potrebno razložiti pojme rekrutacija, mizofonija in fonofobija

Rekrutacija

Rekrutacija je vrsta zvočne intolerance, povezana z izgubo sluha. Čeprav tišjega zvoka človek ne sliši, njegovo rahlo povečanje zazna kot prehod v močan hrup v zelo kratkem času, zato se zdi, kot da je nekdo nenadoma povzdignil glas in preglasno predvajal TV.

Mizofonija

Mizofonija je opisana kot močan odpor do samo določenih zvokov, na primer otroško kričanje, žvečenje hrane, dihanje ali zvok umivanja zob.

Fonofobija

Fonofobija je opredeljena kot stalni in patološki strah pred določenimi zvoki.

Profesor Jastreboff je prvi definiral hiperakuzijo, mizofonijo in fonofobijo ter predlagal zdravljenje bolnikov s temi simptomi.

Potrebujete pomoč?

Oglasite se in potrudili se bomo, da poiščemo najboljšo rešitev za vaše težave. Na voljo smo vam za strokovne nasvete in preizkus slušnih aparatov. Naši izkušeni akustiki vam bodo pomagali, da skupno poiščete najboljšo rešitev vaših težav.

Deli s prijatelji