KAJ PRIČAKOVATI PO PRIDOBITVI SLUŠNIH APARATOV?

Ko prvič dobite slušni aparat, se vam odpre popolnoma nov svet zvokov. Zvoki, ki ste jih morda pozabili ali pa jih imeli za samoumevne – valovi, žvrgolenje ptic, nežno šepetanje vaših vnukov… pričakovanja glede zvokov se razlikujejo glede na posameznikovo stopnjo izgube sluha.

Čeprav vam lahko slušni aparati pomagajo bolje slišati ter izboljšajo vašo komunikacijo, razumevanje in celo samozavest, je prilagajanje na začetku lahko zelo frustrirajoče, če ne veste, kaj pričakovati. Dobra stran je, da današnja tehnologija slušnih aparatov ponuja prilagodljivost in enostavnost programiranja kakovosti zvoka. To pomeni, da lahko vaš slušni akustik prilagaja in ponovno programira vaše slušne aparate, dokler vam ni z njimi udobno – zato ne odnehajte, dokler niste zadovoljni.

Želite izvedeti več? Tukaj je tisto, kar lahko pričakujete, ko prvič kupite slušne aparate.

PRILAGODITVENO OBDOBJE

Nikar ne obupajte, če bo za prilagoditev na slušne aparate potreben čas, to ni tekmovanje – traja lahko od dva tedna in več. Morali se boste navaditi na novo rutino nošenja slušnih aparatov in vaši možgani potrebujejo čas, da se prilagodijo obdelavi zvokov, ki jih slišijo. Globalna študija je pokazala, da možgani potrebujejo dvanajst tednov intenzivnega treninga – nošenje slušnega aparata vsaj 12 ur na dan – da obdelajo govor celo skoraj tako dobro kot prej tako pri posameznikih, ki prvič nosijo slušne aparate, kot tudi pri zamenjavi naprave.

UDELEŽUJTE SE PREGLEDOV ZA NATANČNO NASTAVITEV SVOJIH NAPRAV

Pogovorite se s svojim slušnim strokovnjakom in mu povejte, kako se prilagajate. Postavljajte vprašanja – morda vam bodo lahko pomagali odpraviti težave in najti rešitve za težave, ki jih morda imate.

VAŠ GLAS SE LAHKO SLIŠI DRUGAČE

PRIČAKUJTE, DA SE BOSTE SPRVA POČUTILI NEPRIJETNO IN ŠELE NATO UDOBNO

Poskusite vsak dan podaljšati čas nošenja slušnih aparatov, dokler vam ne bo udobno, da jih nosite cel dan.

PRIČAKUJTE, DA BOSTE DOLOČENE ZVOKE SLIŠALI PONOVNO PRVIČ

Zvoke na katere prej sploh niste bili pozorni in so se vam zdeli samoumevni. To so zvoki v ozadju, kot je žvenketanje posode ali promet in se lahko sprva zdijo moteči, vendar je to samo del obdobja prilagajanja.

Deli s prijatelji