KAKO BITI V OPORO OSEBI Z IZGUBO SLUHA?

Podpora bližnjih je zelo pomembna za ljudi z izgubo sluha.

Naučite se, kako je živeti z izgubo sluha.

Znano je, morda tudi vam, da lahko izguba sluha vpliva na odnose, povzroča stres in lahko prizadene čustva zaradi motenj v komunikaciji. Koristno je, da se spoznate z izgubo sluha in s tem tudi lažje razumete kaj doživlja vaša bližnja oseba.
(Veliko o sami izgubi sluha in temami v povezavi z njo, najdete med našimi objavljenimi članki, v rubriki O SLUHU.)

Spregovorite za svojo ljubljeno osebo (če se seveda strinja s tem).

Oseba z izgubo sluha lahko zaradi hrupa v ozadju še posebej težko sliši in se odziva na okolico, naj bo to večerja ali zabava, kjer se ponavadi zbere večje število ljudi. Pred družinskim srečanjem lahko pokličete ali pošljete e-pošto drugim sorodnikom in jim sporočite nekaj nasvetov in trikov za pomoč pri uspešnejši komunikaciji z družinskim članom z izgubo sluha. Pri večerji lahko poskrbite, da sedite poleg te osebe in ji daste vedeti, da se lahko obrne na vas v primeru, da zgreši kakšno zanimivo informacijo.

Vendar ne pretiravajte!

Čeprav je pomembno, da pokažete empatijo do svojega partnerja, bodite previdni, da vaša pomoč ni pretirana. Če ima vaša ljubljena oseba nezdravljeno izgubo sluha in ji nenehno »prevajate« (razlagate, kaj je napačno slišala), lahko to nenehno početje na dolgi rok škoduje obema in vodi v zamero.

Kaj storiti in česa ne pri pogovoru z nekom z izgubo sluha?

Ne pozabite, da učinkovita komunikacija niso samo izgovorjene besede. Kretnje in obrazna mimika predstavljata pomemben del komunikacije.
Na nežen način pritegnite pozornost osebe, predno začnete pogovor. Kadar je le mogoče, bodite med pogovorom obrnjeni proti osebi s katero govorite, usta imejte nepokrita. Med govorjenjem ne žvečite žvečilnega gumija, ker popači obliko vaših ust in oteži branje z ustnic. Kadar je oseba pod stresom, utrujena, razburjena ali bolna ima morda zaradi tega še dodatne težave s sluhom. Bodite prizanesljivi z izbiro trenutka pogovora težkih tem.

Dodatni nasveti

Preoblikujte poved, namesto da ponovite, že povedano. Včasih bo oseba morda lažje razumela, če izberete druge besede, katere je lažje slišati. Premaknite se v drugo okolje – z manj hrupa v ozadju ali boljšo osvetlitvijo. Uporabljajte preproste stavke namesto zapletenih, ki jim je težko slediti. Poskrbite, da boste govorili jasno in počasi ter z naravno glasnostjo. Če preveč povzdignete glas, bo vaš zakonec morda težje slišal in razumel, saj je zvok lahko popačen. Osebi povejte ključno besedo izrečenega – zapišite jo ali jo po potrebi črkujte. Ne bodite vihravi in ne recite: “Ni važno, ni pomembno.” Zaradi tega se lahko oseba z izgubo sluha počuti slabše.

S potrpežljivostjo se daleč pride. Potrudite se, morebitnim kiksom in šumom v komunikaciji pa se raje samo skupaj nasmejite.

Deli s prijatelji