KAKO DOLGO ZDRŽIJO BATERIJE ZA SLUŠNE APARATE?

Natančnega odgovora koliko časa zdržijo baterije slušnih aparatov ni, ker na življenjsko dobo baterije vplivajo različni dejavniki. Običajno baterije zdržijo od 3 do 22 dni (običajno 5-7 dni, če slušne aparate uporabljate približno 16 ur na dan), odvisno je od slušnega aparata, vrste in zmogljivosti baterije ter količine uporabe. Večina baterij ima “rok uporabnosti” približno tri leta. Za lažjo predstavo o tem, kako dolgo zdržijo baterije slušnih aparatov, preberite spodnji seznam dejavnikov:

Stopnja izgube sluha

Če imate težjo izgubo sluha, bodo morali vaši slušni aparati zagotoviti večjo jakost, zaradi česar se baterije izpraznijo hitreje kot pri osebah z zmerno izgubo sluha.

Vlažnost in toplota

Baterije shranjujte pri sobni temperaturi. V preteklosti je bilo priporočljivo, da baterije hranite v hladilniku, da jim podaljšate življenjsko dobo, pri današnji tehnologiji pa bi jih to uničilo. Ne puščajte baterij zunaj pri ekstremnih temperaturah (na primer v avtu, zunaj na vročini, ipd).

Odstranjevanje nalepke

Baterije ohranite najbolje tako, da jih hranite zaprte. Cink-zrak baterije se bodo začele prazniti čim odstranite nalepko. Tudi če nalepko ponovno zalepite to ne bo zaustavilo procesa praznenja.

Velikost baterije slušnega aparata

Baterije za slušne aparate so na voljo v štirih običajnih velikostih z univerzalnim barvnim kodiranjem – 10, 13, 312 in 675. Za identifikacijo velikosti večina proizvajalcev uporablja industrijsko standardno barvno kodo na zavihkih in embalaži s cinkovim zrakom – rumeno za velikost 10, rjavo za velikost 312, oranžno za velikost 13 in modro za velikost 675. Najpogostejša vrsta je gumbna baterija cink-zrak.

Tukaj so splošne smernice za trajanje baterij slušnih aparatov glede na velikost:

 

VELIKOST

ŽIVLJENJSKA DOBA

10

3 – 7 dni

312

3 – 10 dni

13

6 – 14 dni

675

9 – 20 dni

 

Ponoči pustite vratca predala za baterije odprta

To omogoča odvajanje vlage in ohranja vaše slušne aparate v dobrem stanju. S tem pomagate tudi pri ohranjanju življenjske dobe baterije.

Odstranjevanje baterij, ko niso v uporabi

Če slušnih aparatov ne boste nosili več kot dva dni, odstranite baterije, da ohranite njhovo delovanje.

Stili slušnih aparatov

Baterije za slušne aparate zdržijo najdlje pri zaušesnih (BTE) slušnih aparatih in najkrajše pri vušesnih (CIC) slušnih aparatih, kateri uporabljajo manjše baterije.

Polnilni slušni aparati

Polnilni slušni aparati so postali v današnjem času vsakomur dostopni slušni pripomoček. Vgrajena je polnilna baterija, ki vam omogoča polnjenje baterije slušnega aparata, kjerkoli je na dosegu električna vtičnica. V času trajnostne dobe slušnega aparata vam omogočajo tudi precejšen prihranek, saj izračuni porabe baterij pri klasičnem slušnem aparatu dosegajo kar precejšnje zneske, saj je trajnostna doba slušnega aparata 6 let. Tudi v vsakdanji uporabi prinesejo veliko pozitivnih sprememb.

Polnilni slušni aparati se samodejno ugasnejo, ko jih položite v polnilec in samodejno aktivirajo, ko ga vzamete ven. Pri starejših uporabnikih pa je to še kako dobrodošlo, saj je dostikrat slabši tudi vid in občutek v prstih tudi ni več takšen kot je bil. Tudi že izkušeni uporabniki, ki polnilnih aparatov niso vajeni od prej, so nad enostavnostjo in lahkotnostjo uporabe navdušeni. Polnilni aparati pa niso posebni samo zaradi polnilne baterije. Vgrajeno imajo tudi najsodobnejšo tehnologijo s področja slušnih aparatov, kar pripomore k večjemu zadovoljstvu in lažji uporabi.

Potrebujete pomoč?

Oglasite se in potrudili se bomo, da poiščemo najboljšo rešitev za vaše težave. Na voljo smo vam za strokovne nasvete in preizkus slušnih aparatov. Naši izkušeni akustiki vam bodo pomagali, da skupno poiščete najboljšo rešitev vaših težav.

Deli s prijatelji