Kolikšen del dneva naj nosim slušne aparate?

Če imate slušne aparate, se morda sprašujete, kako pogosto jih morate nositi, da bi imeli od njih največ koristi.

Za ohranjanje dobrega sluha in možganov naj bi slušne aparate nosili ves dan. Edini čas, ko jih morate odstraniti, je spanje in aktivnosti, kot sta prhanje ali plavanje, saj večina slušnih aparatov ni vodoodporna.

Če ste začetnik pri uporabi slušnih aparatov, je to lahko sprva zahtevno. Vaš slušni akustik vam lahko priporoči, da jih sprva nosite le nekaj ur na dan.

Vendar velja: Ljudje, ki aparate nosijo ves čas, ko so budni, dosegajo boljše rezultate.

»Možgani ne morejo dobro poslušati na dva načina – skozi izgubo sluha in skozi ojačevalni sistem. Ušesa so vrata do možganov, zato nima smisla, da bi bila del dneva delno zaprta.« (Dr. Palmer, 2024)

Če daljše obdobje ne nosite slušnih aparatov, lahko občutite, da slišite slabše kot prej. Razlika je v količini energije, ki jo vaši možgani porabijo za sluh. Prilagodili ste se svetu s slušnimi aparati in vaši možgani se ne trudijo več toliko, da bi kompenzirali izgubo sluha kot prej.

Če ponovno začnete nositi slušne aparate in zvok ni prijeten, morda potrebujete nekaj časa za prilagoditev. Če se neprijeten občutek kljub temu ne izboljša, se posvetujte z vašim slušnim akustikom, da vam po potrebi reprogramira slušne aparate in vam pomaga poiskati motivacijo za celodnevno nošenje slušnih aparatov.

Potrebujete pomoč?

Oglasite se in potrudili se bomo, da poiščemo najboljšo rešitev za vaše težave. Na voljo smo vam za strokovne nasvete in preizkus slušnih aparatov. Naši izkušeni akustiki vam bodo pomagali, da skupno poiščete najboljšo rešitev vaših težav.

Deli s prijatelji