Ne marate svojih slušnih aparatov? Kaj storiti?

Prejeli ste slušne aparate, ki so vam bili predpisani – in jih ne prenesete. Kaj zdaj? Bi jih morali pustiti v nočni omarici in se odločiti za življenje z izgubo sluha?

Seveda ne!

Večina ljudi potrebuje nekaj tednov ali celo mesecev, da se navadi nanje in s pravilnim odnosom jih kmalu zatem označi za nepogrešljive.
Pomembno je, da slušne aparate dosledno nosite ter tako dosežete največjo korist in zmanjšate negativne posledice ne obravnavane izgube sluha.

Glavni vzroki, katere ljudje navedejo zakaj jim njihovi slušni aparati ne ugajajo:
• Slušni aparati niso udobni
• Ne pomagajo osebi slišati bolje
• Oseba ne zna upravljati z njimi

Dobra novica je, da je vse to mogoče rešiti, še posebej, če sodelujete z izkušenim slušnim akustikom.

Kako vzljubiti svoje slušne aparate?

1. Bodite potrpežljivi. Za razliko od korekcijskih očal, navajanje na slušne aparate traja dlje časa, saj se vaši možgani ponovno učijo zaznavati pozabljene zvoke. Navaditi se morate tudi na občutek nečesa v ušesih. Začnite počasi, a jih dosledno nosite. Vedite, da je prilagoditvena faza normalna.

2. Poskrbite, da se vaš lasten glas sliši pravilno. Če se vaš glas s slušnimi aparati sliši drugače, kot ste pričakovali (na primer »kovinsko«), se pogovorite s svojim slušnim akustikom. Ta lahko prilagodi naprave za bolj naraven zvok vašega glasu.

3. Prepričajte se, da so slušni aparati udobno nameščeni v ušesih. Čeprav se je na slušne aparate potrebno navaditi, njihovo nošenje ne sme biti boleče. Če vam je neprijetno ali je ojačanje preglasno, prosite za prilagoditev v slušnem centru.

4. Naučite se pravilno vstaviti slušne aparate. Če imate težave z vstavljanjem slušnih aparatov v ušesa, prosite za pomoč. Tako kot pri večini novih stvari tudi tukaj velja rek – vaja dela mojstra.

5. Spremenite perspektivo. Včasih je nezadovoljstvo s slušnimi aparati lahko posledica začetne nenaklonjenosti do njih. Če je tako, vam lahko koristi, da spremenite svoj pogled na njih. Namesto da se osredotočate na to, kar vam ni všeč, pomislite na pozitivne stvari in koristi, ki vam jih aparati nudijo. Poleg tega, da z njimi bolje slišite, vam olajšajo ohranjanje stikov z ljubljenimi osebami.

6. Komunicirajte s svojim slušnim akustikom!
Če imate slušne aparate pa jih ne uporabljate, se s svojim slušnim akustikom iskreno pogovorite o tem, kaj vas moti, da vam lahko pomaga odpraviti vaše težave s slušnimi aparati, vam zagotovi pravilno prileganje in delovanje naprav ter nudi oskrbo, ki jo potrebujete.

Dobra oskrba pri skrbnem ponudniku naredi veliko razliko.

Potrebujete pomoč?

Oglasite se in potrudili se bomo, da poiščemo najboljšo rešitev za vaše težave. Na voljo smo vam za strokovne nasvete in preizkus slušnih aparatov. Naši izkušeni akustiki vam bodo pomagali, da skupno poiščete najboljšo rešitev vaših težav.

Deli s prijatelji