PET ZANIMIVIH DEJSTEV O SLUHU IN IZGUBI SLUHA

Ali ste vedeli, da možgani lahko atrofirajo zaradi nezdravljene izgube sluha?

Za trenutek se ustavite in opazujte kaj slišite. Res bodite pozorni. Kaj se dogaja v slušnem ozadju? verjetno slišite govor ljudi, televizijo? Slišite promet? Ali sosedov pes laja? Ali katera od vaših naprav brni?

Resnici na ljubo je velik del vašega sluha na avtopilotu. Naši možgani samodejno obdelujejo zvoke, ki jih zbira naš slušni sistem. Pravzaprav je to kako slišimo fascinanten in skrivnosten proces. Tu smo zbrali pet stvari, ki jih glede sluha in izgube sluha / naglušnosti morda še ne poznate.

1. Mnogi ljudje z izgubo sluha težko slišijo ptice

Ko ljudje začnejo uporabljati slušne aparate, pogosto ugotovijo, da že dolgo niso slišali ptic. Ptičje petje, ki je visoko in piskajoče, težko sliši večina ljudi s starostno ali s hrupom povezano izgubo sluha. V medicini je to poznano kot visokofrekvenčna izguba sluha.

2. Hrup poškoduje drobne ''lasne'' celice v našem notranjem ušesu.

Lasne celice v notranjem ušesu, znane tudi kot stereocilije, sprejemajo zvočne vibracije iz zunanjega ušesa in jih spreminjajo v električne impulze, nato jih pošiljajo v možgane po slušnem živcu. Te lasne celice – približno 16.000 jih je – so zvite kot preproga v našem polžku t.j. notranjem ušesu. Čezmeren hrup poškoduje te lasne celice v polžku in to povzroča okvaro sluha.

Omejite svojo izpostavljenost hrupu glasnejšemu od 85 decibelov in na ta način lahko preprečite trajno poškodbo lasnih celic notranjega ušesa. Z drugimi besedami, zmanjšajte glasnost in uporabite zaščito za sluh, če ste izpostavljeni hrupu!

3. Znanstveniki dokazujejo, da levo in desno uho različno procesirata zvok.

Eno uho se bolj odziva na govor in logiko medtem ko je drugo uho bolj naravnano na glasbo, čustva in intuicijo ter prispeva k stereo zaznavi zvokov iz okolja. Tudi zdravstvene težave lahko povzročijo asimetrično izgubo sluha.

4. Zaradi izgube sluha ste lahko utrujeni in izčrpani.

Če opažate, da ste bolj utrujeni kot ponavadi, morda za to niso kriva vaša leta ampak je lahko vzrok temu izguba sluha. Z izgubo sluha se je potrebno bolj osredotočati, da razumete slišano. Morda celo ugibate kaj ljudje govorijo, berete z ustnic ter spremljate mimiko in govorico telesa.

Slušni aparati pripomorejo k zmanjšanju utrujenosti zaradi izgube sluha. Ko so zvoki v vašem okolju ojačani s slušnim aparatom, je potrebno veliko manj truda, da slišite govor in druge zvoke. Današnja tehnologija to še olajša. Številne slušne naprave imajo funkcije, ki izolirajo in ojačajo zvok, ki ga želite slišati, hkrati pa bistveno zmanjšajo ali odstranijo hrup v ozadju.

5. Izguba sluha lahko ''skrči'' vaše možgane.

Izguba sluha je ena od oblik prizadetosti zaznave. Ko so možgani prikrajšani za slušne dražljaje, so podvrženi spremembam in tako lahko pride do skrčenja delov možganske skorje po principu:”uporabi ali izgubi.” V primeru, da je naglušnost dolgotrajna, je zahtevno se ponovno naučiti razumeti zvok, ki ste ga prenehali slišati. Ta problem je rešljiv s pravočasno uporabo sodobnih slušnih aparatov.

Potrebujete pomoč?

Oglasite se in potrudili se bomo, da poiščemo najboljšo rešitev za vaše težave. Na voljo smo vam za strokovne nasvete in preizkus slušnih aparatov. Naši izkušeni akustiki vam bodo pomagali, da skupno poiščete najboljšo rešitev vaših težav.

Deli s prijatelji