RAZUMEVANJE RAZLIČNIH DELOV SLUŠNEGA APARATA

Današnji slušni aparati so zelo podobni mini računalnikom za vaša ušesa. In čeprav ni nujno, da razumete kako deluje tehnologija, je vedno dobro imeti osnovno poznavanje sestavnih delov.

Naslednje komponente so deli sodobnega slušnega aparata (RITE), znanega tudi kot sprejemnik v ušesu (RIE) ali sprejemnik v kanalu (RIC). To je najpogostejša vrsta slušnega aparata, ki se danes prodaja. (v ušesni slušni aparati delujejo podobno le da so vsi deli v enem majhnem kosu, ki ga nosite v ušesu.)

NOTRANJI DELI SLUŠNEGA APARATA

Največji del vaše naprave je telo slušnega aparata, ki se nahaja za vašim ušesom. Ohišje iz trde plastike hrani baterijo in tri pomembne komponente:

1. Mikrofon in procesor

Mikrofon zajame zvok in ga pošlje v ojačevalnik. Z današnjo tehnologijo so nekateri mikrofonski procesorji slušnih aparatov tako izpopolnjeni, da lahko razlikujejo med govorom in hrupom v ozadju, kar uporabniku olajša razumevanje pogovora v hrupnem okolju.

2. Ojačevalnik

Ojačevalnik pretvori zvok v električni signal in ga pošlje v sprejemnik/zvočnik. Moč ojačanja se razlikuje glede na resnost uporabnikove izgube sluha – po diagnozi, ki jo postavi ORL specialist in po meritvi sluha, ki jo opravi audiometrist.

3. Vir energije

To je baterija, ki napaja napravo. Odvisno od modela, ki ga imate, so to lahko polnilne baterije ali pa za enkratno uporabo.

ZUNANJI DELI SLUŠNEGA APARATA

1. Ohišje telesa

Vsi notranji deli so v ohišju slušnega aparata iz trde plastike. Večina proizvajalcev slušnih aparatov jih prodaja v najrazličnejših velikostih in barvah, vključno z različnimi odtenki kože. Velikost telesa se razlikuje glede na znamko slušnega aparata. Nekatere je mogoče v celoti vstaviti v ušesni kanal in ne vsebujejo zunanjih delov. Čeprav so diskretni, ti nevidni slušni aparati niso najboljša možnost za vsakogar. Odvisno je od vrste izgube sluha. Vaš slušni akustik vam bo v pomoč pri izbiri pravega slušnega aparata.

2. Gumb ali stikalo

Številni slušni aparati RITE (receiver-in-the-ear) imajo gumb ali stikalo. Vaš slušni akustik ga pogosto sprogramira za izvajanje različnih funkcij, odvisno od vaših potreb. Vaš slušni aparat lahko preklaplja med različnimi programi/nastavitvami za različna slušna okolja, poveča/zmanjša glasnost ali celo oboje. Če niste prepričani čemu služi gumb na vašem slušnem aparatu o tem povprašajte svojega slušnega akustika.

3. Žica

Tanka, s plastiko prevlečena žica poteka od ohišja vašega slušnega aparata do zvočnika, ki ga nosite v ušesu. Ta žica prenaša signal do zvočnika.

4. Sprejemnik/zvočnik

Ko je zvok obdelan prek mikrofona in ojačan glede na vaše individualne slušne potrebe, mora biti zvok speljan v vaše uho. To je naloga sprejemnika, znanega tudi kot zvočnik. Ko zvočnik prejme električni signal iz ojačevalnika, ga pretvori nazaj v akustično energijo (zvok).
Sprejemnik/zvočnik je običajno vgrajen v silikonsko kapico ali ušesni vložek (olivo), odvisno od izgube sluha ter potreb posameznika.

5. Ušesni vložek

Če imate blago do zmerno izgubo sluha, kot je pogosto pri starostni izgubi sluha, je vaš slušni aparat najverjetneje opremljen s silikonsko kapico v obliki zvona ali gobe, ki se pritrdi na konec cevke slušnega aparata in se vstavi globoko v ušesni kanal. Na voljo so v različnih oblikah in velikostih, da se prilagodijo edinstveni obliki ušesnega kanala vsakega posameznika – vaš slušni akustik vam bo pomagal izbrati pravo velikost. Pri slabo prilegajoči se silikonski kapici lahko pride do uhajanja zvoka ter akustične povratne informacije iz okolja, ki je zelo moteča, zato je prava velikost zelo pomembna.
Slušni aparat z ušesno olivo: Te plastične ali akrilne komponente, ki se prilegajo obliki, se tesno prilegajo vašemu ušesnemu kanalu in školjki (zunanje uho, ki je najbližje ušesnemu kanalu), da zagotovijo akustično tesnilo za elektronski zvok, ki ga oddaja vaš zvočnik. Oblika in prileganje vašega ušesnega vložka sta odvisna od modela slušnega aparata in resnosti vaše izgube sluha. Ušesne olive izdelamo tako, da vzamemo odtis ušesa s posebno maso.
Ušesne olive se običajno priporočajo osebam s hudo do globoko izgubo sluha, ker zagotavljajo najmočnejšo ojačitev in preprečujejo uhajanje zvoka.

*Večino današnjih slušnih aparatov spremljajo aplikacije za slušne aparate, ki vam pomagajo optimizirati vašo izkušnjo poslušanja.

Potrebujete pomoč?

Oglasite se in potrudili se bomo, da poiščemo najboljšo rešitev za vaše težave. Na voljo smo vam za strokovne nasvete in preizkus slušnih aparatov. Naši izkušeni akustiki vam bodo pomagali, da skupno poiščete najboljšo rešitev vaših težav.

Deli s prijatelji