ZNANE TUJE OSEBNOSTI Z IZGUBO SLUHA

Huey Lewis

Znan je kot izrazit glas za uspešnicami iz 80. let, kot sta »The Power of Love« in »Hip to be Square«. V tem desetletju je Lewis skoraj oglušel na desno uho. Nato mu je leta 2018 nenadoma odpovedalo tudi levo uho. Njegovi zdravniki so pozneje diagnosticirali Menierovo bolezen kot motnjo notranjega ušesa, katera lahko povzroči vrtoglavico, zvonjenje v ušesih (tinitus) in izgubo sluha, ki pride in izgine. Lewis morda nikoli več ne bo pel, saj ima težave pri iskanju višine ali slišanju not. Toda ob dobrih dneh lahko s slušnimi aparati »dobro« razume govor.

Whoopi Goldberg

Ta z oskarjem nagrajena igralka nosi dva slušna aparata. Goldbergova za to krivi leta poslušanja glasne glasbe. Ima težave z razločanjem nizkih zvokov, kar je manj pogosto kot izguba sluha pri visokih frekvencah. Mnogi ljudje, ki ne slišijo nizkofrekvenčnih zvokov, kot so globoki moški glasovi in samoglasniki, kot sta “a” in “e”, se lahko počutijo, kot da so pod vodo. Kljub temu lahko večina brez večjih težav sledi običajnim pogovorom.

Rob Lowe

Ta zvezda televizijskih oddaj The West Wing in Parks and Recreation je gluh na eno uho že od otroštva. Lowe pravi, da je bil najverjetnejši vzrok nediagnosticiran mumps, virusna okužba, ki lahko v redkih primerih povzroči težave s sluhom. Lowe pravi, da redko razmišlja o izgubi. Edino, kar obžaluje, je, da ne more slišati v “stereo načinu”, ki zveni bogatejše in polnejše ter pomaga določiti smer zvoka.

Bill Clinton

Predsednik Bill Clinton je imel večino svojega življenja visokofrekvenčno izgubo sluha. Zaradi tovrstne izgube je težje razločiti glasove otrok in žensk. Tudi pogovore je težko razumeti, ker visokofrekvenčni zvoki vključujejo soglasnike, kot so »s«, »f« in »h«, ki dajejo besedam pomen. Pri 51 letih je Clinton po zdravniškem pregledu leta 1997, dobil dva slušna aparata.

Halle Berry

Jean-Christophe Novelli

V Franciji rojenemu britanskemu slavnemu kuharju Novelliju so pri 52 letih diagnosticirali hudo izgubo sluha. Rekel je, da so desetletja, preživeta v hrupnih kuhinjah, težavo samo poslabšala. Ko je Novelli tekmoval v resničnostnem šovu Peklenska kuhinja, se je moral tako zelo naprezati, da je sledil pogovorom, da je od naprezanja dobil glavobole in otrdel vrat. Upiral se je pomoči, dokler ga ni s svojo vztrajnosto prepričala njegova zaročenka. Novelli zdaj nosi slušni aparat in poziva ljudi, starejše od 50 let, naj opravijo test sluha.

Will.i.am

Z grammyjem nagrajeni umetnik je leta živel s tinitusom, kateri povzroča nenehno piskanje ali zvonjenje v ušesu. Dejal je, da so leta hrupne glasbe njegov vzrok za izgubo sluha. Will.i.am, zdaj 45-letnik ima izgubo sluha podobno, izgubi sluha starostnika.

Millie Bobby Brown

Ta angleška najstniška igralka je zaslovela kot Eleven v Netflixovi uspešnici Stranger Things. Brownova se je rodila z delno gluhoto na eno uho. Sčasoma pa tudi popolnoma izgubila sluh na to uho. Kadar snema prizore, Brownova včasih zgreši režiserjev “akcijski” znak, če ni dovolj glasen. Pred kratkim je začela tudi peti.

Adam Rippon

Olimpijski umetnostni drsalec je imel v otroštvu številne zdravstvene težave. Rodil se je z vnetjem ušes in brez 80 % sluha. Rippon je imel operacijo pred prvim rojstnim dnevom, katera mu je skoraj popolnoma povrnila sluh. Rippon je osvojil bronasto medaljo na zimskih olimpijskih igrah 2018, kjer je zaradi svojih bleščečih kostumov in osebnosti postal ljubljenec navijačev.

Deli s prijatelji